Förra veckans djur: Brunbjörn



Eftersom jag känner vissa som behöver lite björnvett så blir det fakta om vår kära brunbjörn. :D

Korta fakta:
Föda:  Växter, frukter, bär, insekter, byten och kadaver. 
Livslängd: 20 - 30 år
Vikt: 100- 300 kg (hane), 60 - 200 kg (hona)
Kroppslängd: 1,5 - 3 m från nos till svans
Mankhöjd: ca 1,5 m ( motsvarande en D-ponny)
Utbredning: Skandinavien, Ryssland, Södra Europa, Asien och de norra delarna av Nordamerika.

Brunbjörnens päls kan varriera ifrån ljusbrun till nästan svart. Ungbjörnarna har oftast en ljus och tydlig krans runt halsen.
Björnens fotavtryck går inte att missa, man ser alla de 5 klorna och dess bakfotavttryck har ett tydligt hälavtryck. Det finns ingen annan europeisk art som går så brebent som björnen och de ser rätt så klumpiga ut. Men klumpigheten är bara en väldigt bra förklädnad, de kan faktisk komma upp till den hisnande farten av 50 km/ h.

Efter all rabalder om björnar som tuggar på en enes och den andres fot så känner jag en skyldighet att rentvå björnens just för tillfället dåliga rykte.
Björnen går faktiskt i ide i oktober/november och sover enda fram till april. Anledningen till att björnarna nu på den senaste tiden har attackerat diverse människor (lägg märke till att de alla var jägare) är att deras hundar antagligen har letat upp björnarnas ide och väckt dem. En väckt björn är ingen glad björn. Så ännu en gång, björnarna ligger nu i ide och det är inte det normalaste att de vaknar utan anledning.
När björnen ligger i ide stängs de flesta av dess kroppsfunktioner mer eller mindre av. Både matsmältningen och urinproduktionen upphör helt.
Dess hjärtfrekvens sjunker ifrån 40 slag / minut till 10 slag /minut och deras kroppstemperatur sjunker ifrån 38 C till 33 C.
Under idet föder de dräktiga honorna 1-3 björnungar. Björnungarna lämmnar inte mamman förens de är 3 år.

Ja, och så var det ju det om vad man ska göra om man möter en björn i skogen.
Ni kan ju börja med att göra massa oljud, det brukar skrämma bort dem, för de är ju trots allt räddare för oss än vad vi är för dem.
Utav det jag vet när det gäller rovdjur är att man absolut inte skall vända ryggen åt och börja springa, för gör man det så säger det klick i deras hjärna och jaktinstinkten är i full gång.
Det jag också har lärt mig är att man sakta ska backa och gå sakta därifrån och om björnen gör ett utfall, STÅ STILL!
  

Det blir en veckans djur till denna vecka eftersom detta är förra veckans djur.

Källa:  http://www.bilderochfakta.se/djur/bjorn/brunbjorn.asp 

♥ Anja


Kommentarer
Postat av: Hest

Näj näj näj!!

Jag har hört att det värsta som kan hända är att man ska göra ljud ifrån sig. tvärt om, om man är så pass nära att man hörs känner björnen säkert lukten också, då är det inte så smart att ropa den till sig. Det bästa är att gömma sig och tyst ta sig därifrån utan att dra uppmärksamhet till sig. Om man har hund med sig ska man koppla den så fort som möjligt och se till att den är tyst eftersom björnen annars kommer efter hunden och till slut ägaren.

lite tips från en norrlänning!

2008-11-18 @ 21:48:00
URL: http://lazydykes.blogg.se/
Postat av: Linda

Ett mycket bra val av veckans djur måste jag säga! :)

2008-11-19 @ 07:03:30
URL: http://hippotigris.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0